Gereksiz Tomografi(BT) Çekimi
Gereksiz Tomografi(BT) Çekiminin Bütçeye Negatif Etkisi ve Kanser Oluşumunda ki Rolü
Hazırlayan : Öğr.Gör.Uz.Dr.Huriye Ş.Kızıltan , Tıbbi Radyofizik Uzm. A.Hikmet Eriş Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fak. Rad.Onk. ABD.
Polikliniklere gelen hastalara hekim çok gerekmediği takdirde TOMOGRAFİ istememelidir. Bazen en ufak baş ağrısında hastalardan tomografi istenmektedir.Hasta her tomografi çekiminde 4-7 mSv arasında radyasyon almaktadır.Oysa bu tek bir seferde alınan doz olup bununla yetinmeyip başka hastaneleri de dolaştığı düşünülürse kat kat dozu artmaktadır.Aynı sene içerisinde 2 ve ya 3 kere daha çekildiği düşünülrse doz miktarı 20 mSv üstünde olur.Oysa Uluslararası Atom Enerji (IAEA) ve WHO Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği yıllık doz sınırıları şunlardır,
Halk için yıllık sınır doz 1 mSv
Çalışanlar için yıllık sınır doz 20 mSv ( 5 yıl bu ortamda çalışacaksa ortlama dozdur)
Çalışanlar için yıllık sınır doz 50 mSv (1 yılda alınan doz)
Hamileler için yıllık sınır doz 1 mSv
Öğrenciler için(stajer) yıllık sınır doz 6 mSv
1 Sievert(Sv ) : X ve Gama ışınlarının vücut dokusu üzerinde bırakmış olduğu 1 Gray’lik enerji miktarıdır
New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinde yayınlanan bir rapora göre, her 3 tomografiden birinin gereksiz olduğu belirtilmektedir. Amerika’da her yıl 20 milyon yetişkine ve 1 milyon çocuğa lüzumsuz yere tomografi yapılıyormuş. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde ortaya çıkacak olan kanserlerin yüzde 2’sinin nedeninin çekilen tomografiler olacağı söyleniyor (Medimagazin). Oysa radyasyonun bir çok zararları olduğu bilinmektedir. Bunlardan biri her organında tolere edeceği bir doz vardır.Bu dozların yukarısına çıkılmaması gerekmektedir. Radyasyonun stokastik ve deterministik etkileri olduğu unutulmamalıdır.Eğer ailede genetik olarak kansere yatkınlık varsa stokastik etkiden dolayı kritik hastalıklar ortaya çıkabilir. X-ışınları dokudan geçerken, molekül ya da atomlarla etkileşerek, atomda iyonlaşmaya sebep olur. İnsan dokusunda iyonlaşma, DNA ve hücrede hasara neden olabilir.Özellikler çocuk ve hamile bireylerde tetkik isteyen hekime sorumluk düşüyor.Hekim hastalığı atlamamak için bazen de hastanın psikolojik baskısından dolayı, gerekli olsun olmasın tomografi istemektedir.Ne kadar iyi niyetli olsa da aslında o hekim teşhiste tecrübeleriyle sonuca gidebilmeli çok gerekli olduğunu düşündüğünde ise sadece o bölgenin tomografisini istemelidir.Ne kadar çekilen bölge küçük olursa kesit sayısı az olacağından doz düşük olacaktır.Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetleri genel müdürlüğü verilerine göre son beş yılda çekilen tomografi sayısının ise 2 kat artarak 9milyon 726 bine ulaştığını belirtmektedir.
Radyasyon dozunu düşürmek için öneri,
1-Çekilecek hedef bölge belirlenip öyle istek yapılmalıdır.
2-Hedef bölge dışındaki yerlerde kesit kalınlığı çok ince olmamalıdır 0.5 cm-1 cm olabilir.
3-Bebeklere hamilelere kesinlikle çekim yapılmamalıdır.
4-Bebeklerde çok zorunlu hallerde çekim yapılacaksa kritik organlar için kurşunlu kişisel koruyucular kullanılmalıdır .
5-Yeni doğum yapan veya emziren anneler akciğer tomografisi çekmemelidir.
6-Hamileler zorunlu hallerde beyin çekimi yapacaksa karın bölgesi koruyucu kurşun önlükle korunmalıdır.
KAYNAKÇA:
- New England Journal of Medicine (NEJM).
- Medimagazin
- Türk Radyoloji Dergisi
- Türk Radyoloji Derneği
- Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetleri genel müdürlüğü
HAZIRLAYAN :
ALİ HİKMET ERİŞ
ÖĞR.GÖR.UZ.DRHURİYE Ş.KIZILTAN
TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI
BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
RADYASYON ONKOLOJİ ANABİLİM DALI