IVF – Yardımla Üreme Teknikleri
Geleneksel Bahar Sempozyumları Kapsamında Yardımla Üreme Tekniklerini (Ivf) Uzmanlarla Hukuki, Dini, Tıbbi Ve Sosyolojik Açıdan Ele Aldi.
02 Mayıs 2010/İstanbul
Uygulamaya başlandığı ilk dönemde pek çok aileye çocuk sahibi olma hususunda umut aşılayan ancak gelişen teknoloji ile birlikte sosyolojik, pisikolojik ve hukuki tartışmaları da beraberinde getiren yardımcı üreme teknikleri alaninda uzman isimlerle masaya yatırıldı.
Sperm ya da yumurta bağışı, sperm bankaları, doku tipi uyumlu çocuk eldesi (tasarım bebek), doğum öncesi cinsiyet tayini, kök hücre ve klonlama… Bu konular tüm dünyada hem ahlaki hem de hukuki boyutuyla tartışılıyor. Çünkü her teknoloji, bir takım ahlaki, hukuki, sosyolojik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi.
Sadece evli çiftlere yasal olan ve yılda yaklaşık 40 bin uygulamanın yapıldığı ülkemizde tedavi süreci, eşlere fiziksel ve psikolojik birçok yük getiriyor; oluşan gebelik seyirleri ve bebek problemleri de buna ekleniyor. Topluma karşı sorumluluğunun bilincinde olan sağlıkçılar, aile ve toplum yapımızı temelinden sarsabilecek sonuçlar oluşmadan bilimsel platformlarda konunun tartışılması ve toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğinin farkındadırlar. Bu hassasiyetle, 2 Mayıs 2010 tarihinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi- Beyoğlu’nda tam gün yapılan sempozyumda yeni yönetmelikler
, tıbbi, hukuksal , dini, psikolojik ve sosyal boyutlar, bu alanlarda tanınmış değerli bilim adamlarının katıldığı oturumlarda tartışıldı.