Cep Telefonların İnsan Vücuduna Zararları

Cep Telefonların İnsan Vücuduna Zararları

hikmet-eris

Tıbbi Radyofizik  Uz.   A.HİKMET  ERİŞ

Öğr.Gör.Uz.Dr.Huriye Şenay Kızılıtan

Cep Telefonların  İnsan Beyin Üzerine Termal Etkisi ve Kandaki Biyokimyasa Değişikliklerin Tespiti

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma laboratuvarında  Radyasyon Onkolojisi ABD  Tıbbi Radyofizik Uzmanı A.Hikmet ERİŞ,Öğr.Görev.Dr.Huriye Şenay KIZILTANve İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ)  ile ortaklaşa yapılan  çalışmada denek hayvanı olarak ratlar(Wistar Albino sıçanlar) kullanıldı.Araştrımacılarbu  çalışmada cep telefonlarının canlılarda nasıl bir etki bıraktığınıincelediklerini belirttiler veçalışmalrını şöyle özetlediler: Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, bu çalışmada amaç, kesinlikle cep telefonlarına karşı olmak değildir. Cep telefonlarının muhtemel zararlarını bilerek bilinçli ve zararlarını en aza indirgeyerekkullanmakdır. Cep telefonları  iyonize olmayan bir tür radyasyon yayar. Genellikle cep telefonlarının çoğu 900Mhz bir frekans yaymaktadır.Bazı GSM operatörleri 1800Mhz,2300Mhz ve üzerinde radyasyon da yayabiliyor.Son derece yüksek donanıma sahip olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi  Araştırma Laboratuvarında İTÜ  ve hocalarının destek verdiği sinyal jeneratörleri, cep telefonlarına eşdeğer sinyal verici olarak kullanıldı. Hem biyokimyasal, hem de termal kamera görüntüleri ile analizler yapıldı.

Aşağıdaki resimlerde  ratların  baş bölgesine yapılan sinyal uygulama işlemi,  termal kamera ve normal görüntüleri görülmektedir.

Öğr.Görev.Uz.Dr Huriye Ş.KızıltanBiyokimyasal açıdan incelemeyi  söyle anlattı : Ratların baş bölgelerine 45 dakikalık sinyal uygulama öncesi ve sonrasında serotonin düzeylerinde anlamlı bir artış gösterildi. Serotonin düşüklüğü de fazlalığı da zararlıdır. Özellikle kişinin kendisini mutlu hissetmesi , iştah merkezi için gerekli olan bu hormon, eksikliği veya fazlalığında depresyondan ölüme kadar giden pek çok klinik sendroma sebep olabilmektedir.Yapılan araştırmalarda cep telefonları daha çok tek başına değerlendirilmektedir. Oysa bir evde ortalama 5-6 adet cep telefonu bulunur. Herbirinin yaydığı radyasyon belli noktalarda birbiri ile kesişmektedir. Bu kesişim noktalarında tahmin edilenin çok üzerinde radyasyon oluşmaktadır. Diğer elektronik aletlerin, hatta fişli olan bütün ev eşyalarının yaydığı radyasyonlar da bu olumsuz etkiyi kuvvetlendirir.

Baş bölgesinden alınan bu görüntülerde  hipofiz bezleri,beyin,tükürukbezi,göz sinirlerini içeren bölgeler cep telefonu ile yapılan görüşmenin uzunluğu ile doğru orantılı olarak ısınmaktadır.  Bu nedenle cep telefonlarının uzun zaman baş bölgesine, kalbe, yumurtalıklara yakın tutulması zararlıdır.Üst bölgedeki ceplerde taşındığında kalbe, alt ceplerde yumurtalıklara zarar verebilir.

SERBEST RADİKAL OLUŞUMUNA  NEDEN OLMAKTADIR  ?

Elektromanyetik dalgalar,serbest radikal oluşumuna neden olmaktadırlar.Serbest radikaller genellikle bir elektronunu kaybetmiş bir oksijen atomu içeren moleküllerdir.Bu durum onları kararsız bir hale getirir.Elektron çalmak suretiylebedende faaliyet  gösteren teröristler haline gelebilirler.DNA  ‘ya hücum edebilirler,fonksiyonbozukluğu,mutasyon ve kansere yol açabilirler.

Enzimler ve proteinleresaldırarak normal hücresel faaliyetlerini bozabilirler

BESLENMEYE DİKKAT ETMEK GEREKİR .

  • Birçok bitki, antioksidan özelliğiyle bizi serbest radikallerden ve bunların zararlarından korur. C ve E vitamini, beta karoten ilk akla gelenler. Bunlara ilaveten coenzym Q-10 gibi Antioksidanlar da çok tanınıyor.
  • Organik süt, meyve ve sebzeler.

CEP TELEFONLARINI EFEKTİF KULLANMAK  GEREKİR  ?

Elektromanyetik dalga  yayan cep  telefonları günümüz  kolaylaştıran bir teknoloji ürünüdür.her bir açılışta 2-3  dakika  dışında fazla  kullanmamak ta  fayda  vardır.

CEP TELEFONLARI  HANGİ AŞAMADA  ZARARLI ?

Cep telefonları günlük kullanımda  oldukça  faydalı  olabilir.Ancak kısa  ve  öz  konuşmalar  yapılabilir.Sanal  bir  mutluluk aracıda  denilebilir.Fakat  %100 kullanmaya  da gerek  yoktur.Bankacılık işlemleri bankada, iletişim normal  telefonlarla,çocuk  okulda  ,eş  işte, depremde ise binlerce  tonun  altından  çıkma olasılığı %1  ‘lerde  iken bunu  bir  emniyet olmazsa olmaz  gibi de  düşünmemek  gerekir.Bu  cihazların  aşırı  kullanımından  dolayı anti  sosyal bir  gençlik oluşmakta paylaşım siteleriyle doyuma ulaşılmaktadır.Kullanım  yaşının 7 ‘lere  düşmesinden dolayı da çocukların gece uyku  saatleri bozulmakta olduğundanmelontinin hormonu  salgılanmasından   yeterince yararlanılamamaktadır.Çocuklar söz dinlemez,asabi kişilik sergileyerek  ,konsantrasyon  eksiklikleri yaşamaktadırlar.İngiltere ve bazı  Avrupa  ülkelerinde 15 yaşın altındaki çocukların cep telefonu kullanmaları yasaklandı.

HAMİLE BAYANLAR  BEBEĞE YAKIN YERLERDEN KAÇINMALIDIR

Hamile bayanların kablolu  kulaklık kullanması  yarar  sağlar.

VÜCUT AURASI BOZULMAKTA

Auramız bizim doğal  enerji kaynağımızdır.Çakralar ise (7 Bölge) dir.Fiziksel beden ile enerji bedeni arasında geçişi sağlarlar.Elektromanyetik dalgalara  karşı  bizi  korurlar.

BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEMELİ

Bana bir şey olmaz demek ise büyük bir gaflettir.Bizimtavsiyemiz  telefonu mümkün olduğunca beyinden ve kalpten uzak tutmaktır.Bu cihazların  hareketli haldeyken kullanılması  daha da zararlıdır. Zira baz istasyonu ile cep telefonu bulma mücadelesi sırasında GSM tarafındanhem koordinat değişmekte,  hemde  şiddet artırılmaktadır.Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesinde bu konuda araştırma yapmış olan Radyasyon Onkolojisi Tıbbi Radyofizik Uzmanı A.Hikmet Eriş cep telefonlarını en efektif nasıl kullanabiliriz sorusuna karşılık önerilerini şöyle sıraladı:

Cep telefonları  hayatımızı kolaylaştıran aygıtlarından biridir.Ancak bir çok şeyde olduğu gibi ölçüyü kaçırmamak gerekir.İlk bir iki dakikadan sonra  konuşmalar uzatılmamalıdır .Cep telefonları ile ilgili önerimiz şöyle olacaktır.

FAYDALI İLETİŞİM  VE ZARARI EN AZA İNDİRME   :

1-Görüşmeler 2 dakikayı en fazla 5 dakikayı geçmesin.Geçerse  evde  sabit kablolu telefon kullanılmalı.

2-Zararı sıfırlamak istiyorsak oturarak KABLOLU KULAKLIK  kullanılmalı(ters kare kanunu:kaynaktan uzaklaştıkça zarar azalır)

3-İşyerinde iseniz ve kulaklık yoksa speakerdan konuşulmalı.

4-Otomobilde küçük kapalı ortamlarda EMD(ElektroManyetik Dalgalar) dalgalarından dolayı  saçılmaolacağından ,koordinat sürekli değişeceğinden zarar çok daha fazla olacaktır.Bu durumlarda Otomobil park edilip konuşulmalı.EMD Dalgaları beyni etkilediğinden kontrol zayıflar kaza olabilir.

5-Yeni doğmuş bebeklerin yanında cihaz bırakılmamalı,çocuklara telefon kullandırılmamalıdr.

6-Sar değeri (SAR)  her telefonun kullanma klavuzunda yazar.Birin altındakiler tercih edilmeli.

7-Telefon kritik bölgelerde

doxycyclin 100 kaufen

,kalpten dolayı sol üst cepte ve gonadlara yakın taşınmamalı.Çantada veya elde tutulmalı.

KABLOLU KULLAKLIK KULLANIMININ FAYDASI  İLE İLGİLİ BİR ÖRNEK :

TERSKARE  YASASI  :

  • TANIM: KAYNAKTAN UZAKLAŞTIKÇA MESAFENİN KARESİYLE TERS ORANTILI OLARAK MARUZİYET AZALIR.

FORMÜL :  I₁ / I₂  = (d ₂/d ₁)²

  • Örnek : 1cm’de cilde temas halindeki bir cep telefonu 5 birim etki ediyorsa 50 cm. uzakta tutulan bir cep telefonunun etkisi ne olur ?
  • ÇÖZÜM : 5br/I₂=(50cm/1cm)²=2500
  • I₂=0.002 br

ÖNEMLİ SONUÇ  :   50 CM KABLOLU KULAKLIK KULLANINCA ETKİ 1000 DE BİRE KADAR AZALIYOR

CEP TELEFONLARI ÇALIŞMA  SİSTEMİ   :

Cep  telefonuyla  konuşma baz istasyonları aracılığıyla olur.Uydudan  gelen  sinyaller alıcı  verici  görevi  gören  bu  istasyonlar tarafından hücresel  olarak  tanımlanan  alanlara dağıtılır .Telefonlara sesler bu istasyonlar  vasıtasıyla iletilir.

BAZ İSTASYONLARI   :

  • Baz istasyonu, bir GSM hücresinde abonelerle iletişimi sağlayan verici/alıcı sistemi. Her hücrede bir baz istasyonu bulunur.

Baz istasyonların kapsama alanına girmeyen bölgelerde mobil telefonlarla konuşmak mümkün olmamaktadır.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi  araştırma laboratuvarında bilim grubu Tıbbi Radyofizik Uzm.A.Hikmet Eriş,Öğr.Görev.Uz.Dr.HuriyeŞ.Kızıltan,ProfDrİsmail Meral,YrdDoç.DrHakanSeyithanoğlu,İTÜ Elektronik Bölümünden  YrdDoçDr.H.BülentYağcı,Uz.DrHabibe Genç  ile birlikte yapmış olduğu çalışma makale haline getirilerek Uluslararası BRATİSLAVA JOURNAL dergide kabul alarak  Ocak 2015’te   yayınlanmıştır.

 sağlıklı güzel günler dileğiyle,

  A.Hikmet ERİŞ

Tıbbi Radyofizik Uzmanı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fak.Radyasyon Onkolojisi  ABD.